• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/mylifepsikoloji
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905447243650
  • https://www.twitter.com/mylifepsikoloji
  • https://www.instagram.com/mylifepsikoloji
Üyelik Girişi
Ziyaretçiler
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam629
Toplam Ziyaret1144659
Ürün ve Hizmetler
Site Haritası
Anket
Hangi Koçluk Hizmetine İhtiyaç Duyuyorsunuz?
Takvim
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Culfa 0532 158 35 55
ekremculfa@gmail.com
Deprem Gibi Afetlerin Toplum Üzerindeki Etkileri
02/12/2020
Deprem Gibi Afetlerin Toplum Üzerindeki Etkileri

En büyük afetlerden birisinin deprem olduğu bilinmektedir. Her yıl ülkemizde ve dünya genelinde çok veya az şiddetli birçok deprem meydana gelmektedir. Geçmişte ülkemizde ve dünya genelinde birçok yıkıcı deprem olduğu gibi şimdi ve gelecekte de birçok deprem olacağı bir gerçektir. İnsanlar bu olaylar sonucunda sadece fiziksel ve ekonomik olarak değil psikolojik olarak etkilenmektedirler. Yer kökenli doğal afetler dünyanın hemen hemen her yerinde görülen ve afet boyutuna gelebilen doğa olaylarıdır. Afet yaşandığı anda kişi, psikolojik şoka girmekte ve adeta dona kalmaktadır. Şok etkisi kişinin bütün bedenine yayılmaktadır. Bu şok etkisi bedenin psikolojik savunma mekanizmasıdır. Bazı bireylerde ise bu davranışın tam tersi görülmektedir. Kişi panik halinde ve durmadan hareket etmektedir. Doğal afet, ölüm, kaza, deprem, tsunami vb olaylar travmatik durumlar olarak adlandırılmaktadır.
Doğal afetler, yaşamı büyük ölçüde sekteye uğratan fiziksel, sosyal ve psikolojik kayıplara yol açarak dünyanın güvenilir bir yer olduğu konusunda inanç duygumuzu sarsan olaylardan oluşmaktadır. Psikolojik kayıplardan etkilenme durumu ise kişiden kişiye değişen bir kavramdır. 
Afet sonrası yaşanan ilk psikolojik davranışlar akut durum olarak adlandırılmaktadır:
1. Birinci aşamada,  insanlarda olayın şokuyla; mantıklı düşünme yetisinde azalma, yaşanan olaya inanamama, korku, öfke krizleri, güvensizlik gibi duygular ortaya çıkmaktadır. Davranışsal olarak; alkol ve sigara kullanımında artış, uykusuzluk veya aşırı uyuma, kabus görme, az veya aşırı yemek yeme, dikkat bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. 

2. İkinci aşama, tepki aşamasıdır. Bu aşamada afeti yaşayan insanlar, afeti hatırlatan her türlü durumdan kaçınmak istemektedir. Korku, endişe, huzursuzluk, depresyon, yalnızlık hissi gibi duygular gözlemlenmektedir. 


3. Üçüncü aşama diye tabir edeceğimiz iyileşme aşamasında ise; afet sonrası verilen olumsuz tepkilerde azalma görülmektedir. Afeti yaşayan birey artık iyileşme belirtileri göstermekte ve hayata karşı ilgi duymaya, gelecek ile ilgili planlar kurmaya başlamaktadır. Afetzede artık kendini duygusal ve fiziksel açıdan toparlamaya başlamaktadır.
Deprem sonrası yaşanan ilk saatler panik ve keder yoğunluğu taşıyan dram yoğunluğu yüksek olan saatlerdir. İnsanlar büyük telaş içinde olmaktadır. Daha sonraki birkaç hafta içinde depremzedelerdeki psikoloji yerini bundan sonraki hayatının nasıl olacağı sorununu düşündürmektedir. İlk günlerdeki panik ve çaresizlik yerini, yaşama yeniden nasıl başlanır arayışlarına bırakmaktadır. Yeniden evde yaşayabilme, yeniden işe dönme arzusu gibi düşünceler belirmeye başlamaktadır. Devlet ve yerel yönetimlerin, hasar onarımı ve yeniden eski hale dönüş çalışmalarına başladığı görülmektedir.
Psikoloji araştırmalarına göre afetlerin alkolle ilgili sorunlar, depresyon, şiddet, yaygın anksiyete bozuklukları ve TSSB üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. TSSB, afetten kurtulanlar arasında yaygın olarak incelenen psikolojik bozukluk olduğu ortaya konmaktadır. Afete bağlı stres tepkilerini fizyolojik ve psiko-duygusal tepkiler olarak sınıflandırılmakta ve açık ve gözlemlenebilir davranışlarda bu stres tepkilerinin ortaya çıktığını öne süren araştırmacılar bulunmaktadır. Bu doğrultuda yapılan araştırmalarda, bulgular afet sonucunda fiziksel veya psikosomatik hastalık, alkolle ilgili sorunlar, aile stresi, şiddet ve saldırganlık olasılığının arttığını ortaya koymaktadır.
Afetlerde psikolojik destek; afet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi, etkilenenlerin normal yaşamlarına geri dönmesi sürecinde kendi kapasitelerini fark etmeleri ve dayanma güçlenmelerinin sağlanması, toplumda gelecekte ortaya çıkması muhtemel afet ve acil durumlarla başa çıkma becerilerinin artırılması, yardım çalışmalarının desteklenmesini içeren ve afet döngüsünün her aşamasında yürütülen çok disiplinli hizmetler bütünü olarak ifade edilmektedir. Afet sonrası oluşan olumsuz durumlarla başa çıkabilmenin temelinde, psikolojik destek çalışmaları büyük rol oynamaktadır. Psikolojik destek, afet yönetiminin iyileştirme safhasının en önemlisi safhasıdır. Psikolojik destek, afetzedeleri rahatlatmak, yönlendirmek, ortaya çıkan negatif durumlarla başa çıkma yöntemlerini öğretmekle toplumun eski psikososyal haline geri dönmesine yardımcı olmaktadır.
Deprem afeti bütün insanları psikolojik olarak etkilemektedir. İnsanlar bu olumsuzluktan kurtulabilmek için kendi imkanlarını kullanmaktadır. Profesyonel destek alan insan sayısının az olması Türk halkının psikolojik destek alma konusundaki ön yargılarından kaynaklanmaktadır. Bu ön yargının oluşmaması için profesyonel destek verecek olan psikoloğun kişiye özel yaklaşımlarda bulunması ve davranması gerekmektedir.
Son İzmir  depremi başta olmak üzere yaşadığımız her türlü can ve mal kaybı yüksek depremlerde alınacak en büyük ders; depremin insanı doğrudan öldürmediği, yıkıma ve can kaybına neden olan durumun sağlam olmayan veya kaçak yapılardan kaynaklandığı gerçeğidir. Eğer doğal afet, ölüm, kaza, deprem, tsunami vb olaylar ve travmatik durumlar yaşıyorsanız  whatsapp 05447243650 hattından uzman psikolog, pedagog, psikoterapist kadrosuna ulaşabilirsiniz. Hep aklınızda olsun; ne yaşarsak yaşayalım hep kötü gidemeyeceği için  mutlaka güzel günler göreceğiz. Hoşça kalın, dostça kalın kendiniz hem de sevdikleriniz ile barışık kalın.

Prof. Dr. Ekrem Çulfa
 
FAYDALABİLECEĞİNİZ KAYNAKLAR:
Adams, P. R., & Adams, G. R. (1984). Mount Saint Helen’s Ashfall: Evidence for
a disaster stress reaction. American Psychologist, 39, 252-260
Bayhan N., Gül H., 2001. Deprem El Kitabı. Zaman Cep Kitapları, İstanbul. 125 s.
Aydın, D. (2014). Afet Sonrası Psikososyal Destek Uygulamaları.12 Mayıs 2014, http://www.ihhakademi.com/wp-content/uploads/2014/01/AFETSONRASI-DESTEK.pdf.
Canbolat B., Erberik A., Tüydeş H., Karaesmen E., 2006. Deprem. ODTÜ Yayıncılık, Ankara. 152 s.
Karancı, N., 2008. Afet Zararlarını Azaltmada Psikolojinin Önemi, Afet zararlarını azaltmanın temel ilkeleri, JICA türkiye ofisi, yayın no: 2, s51-59, Ankara.
Şahin C., Sipahioğlu Ş., 2003. Doğal Afetler Ve Türkiye. (2. Baskı). Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara. 472 s.


368 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? - 09/08/2024
Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? Yaz aşklarının gerçek bir ilişkiye dönüşmesi konusunda kesin bir cevap vermek zor, çünkü birçok faktör bunu etkiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında, yaz aşklarının uzun vadede kalıcı olma ihtimali bi
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
BİRİNİN BANA AŞIK 😍 OLARAK EVLENMESİNİ İSTİYORUM, GERÇEK SEVGİ,SAMİMİ,DÜRÜST BİRİ NASIL BULUR BENİ? - 05/07/2024
Anlıyorum, mutlu bir evlilik arzuluyor olmanız oldukça doğal. Ancak gerçek sevgi ve samimi bir ilişki için bazı öncelikler olduğunu söyleyebilirim:
TRAFİKTE ÖFKE KONTROL VE AGRESYON SORUNU, NEDEN OLUR? ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR? - 05/07/2024
Ülkemizde ve dünya genelinde trafikte yaşanan öfke patlamaları, agresyon sorunları, tehlikeli hız tutkusu, güç savaşları ve kavgalar önemli sorunlardır.
ÇOCUKLARIN YAZ KURAN KURSU’NA GİTMESİNİN PSİKOLOJİK KAZANIMLARI NELERDİR? - 02/07/2024
Çocukların yaz Kur'an kursuna gitmesinin çeşitli kazanımları olabilir: *Psikolojik Kazanımlar*: - Maneviyat ve dini inançlarını güçlendirebilir, iç huzur ve tatmin sağlayabilir. - Aidiyet hissi ve kimlik gelişimine katkı sağlayabilir.
SORU CEVAP ÖRNEKLERİ - 01/07/2024
Soru: Benim kocam bana hiç ilgi göstermiyor. Kocamın bana ilgi göstermesi için yapmam gerekenler ve yapmamam gerekenler nelerdir?
POZİTİF PSİKOLOJİ KOÇLUĞU EĞİTİMİ ALMANIN BİREYLERE, PSİKOLOGLARA, YAŞAM KOÇLARINA, AİLE EVLİLİK ÇİF - 30/06/2024
Pozitif Psikoloji Koçluğu Eğitimi Almanın Bireylere, Psikologlara, Yaşam Koçlarına, Aile Evlilik Çift Terapistlerine, Öğretmenlere ve Kişisel Gelişimle İlgilenenlere Faydaları Nelerdir? Öncelikle "Pozitif Psikoloji Koçluğu Nedir?"
Günümüzde İnsanlar Daha Çok Hangi KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİNE İhtiyaç Duyuyor? - 24/06/2024
Günümüzde İnsanlar Daha Çok Hangi KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİNE İhtiyaç Duyuyor? Günümüzde insanların en çok ihtiyaç duyduğu kişisel gelişim seminerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
 Devamı