• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/mylifepsikoloji
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905447243650
  • https://www.twitter.com/mylifepsikoloji
  • https://www.instagram.com/mylifepsikoloji
Üyelik Girişi
Ziyaretçiler
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam77
Toplam Ziyaret1124268
Ürün ve Hizmetler
Site Haritası
Anket
Hangi Koçluk Hizmetine İhtiyaç Duyuyorsunuz?
Takvim
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Culfa 0532 158 35 55
ekremculfa@gmail.com
Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?
20/11/2021
Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?
İnsanlar, savunmasızlığı başkalarında bir güç olarak görme eğilimindedir, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak görürler.
Araştırmacılar bu tutarsızlığa güzel dağınıklık etkisi diyorlar.

Başkalarının savunmasızlık gösterilerinin olumlu yönlerini görürüz, ancak kendimizin olumsuz yönlerine odaklanırız.

* Pahalı bir hata için özür dilemek

* "Seni seviyorum" diyen ilk kişi olmak

* Akıl hastalığı ile mücadelenizi açıklamak

Tüm bu durumlar, “korkulara rağmen sosyal durumlarda belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya açık olmak için otantik ve kasıtlı bir isteklilik” olarak tanımlanabilecek savunmasızlık göstermeyi gerektirir. ”

Otantik ilişkiler kurmak için kırılganlık göstermek gereklidir, ancak birçok insan kendilerinin görülmesine izin vermek konusunda isteksizdir.

Araştırmacı Brené Brown, binlerce insanla yaptığı röportajlarda, insanların kırılganlığı başkalarında bir güç olarak görme eğiliminde olduklarını, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak gördüklerini gözlemledi. Daring Greatly'de yazdığı gibi, "Diğer insanlarda ham gerçeği ve açıklığı görmeyi seviyoruz, ancak bunu içimizde görmelerine izin vermekten korkuyoruz."

Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'ndeki Anna Bruk ve meslektaşları yakın zamanda Brown'ın nitel bulgularını desteklemek için deneysel kanıtlar topladı. Örneğin, bir arkadaşına romantik duygularını itiraf etmek, yardım istemek gibi kırılganlık içeren birkaç senaryo oluşturdular. ve katılımcılardan senaryoda kendilerini veya başka bir kişiyi hayal etmelerini istedi. Kendilerini senaryoda hayal eden katılımcılar, “Kırılganlığımı göstererek zayıflık gösteriyorum” gibi ifadelere katılma eğilimindeydiler. Senaryoda başka bir kişiyi hayal eden katılımcılar, kişinin güç ve cesaret gösterdiğini düşünme eğilimindeydiler.

Başka bir çalışmada, Bruk ve ekibi, gerçek bir savunmasızlık duygusu yaratmak için bir kapak hikayesi kullandı. Katılımcılara iki görevden birini gerçekleştirmek için rastgele atanacaklarını söylediler. İlk görev, bir jüri önünde bir şarkı doğaçlama yapmayı içerecektir (büyük bir kırılganlık göstergesi gerektiren bir görev). Diğer görev, şarkıcıların yaratıcılığını ve sahnedeki varlığını değerlendirmekle görevli bir jüri üyesi olmayı içerecektir. (Kapak hikayesini dinledikten sonra, katılımcılara çalışmayı bırakma fırsatı verildi, ancak çoğu devam etmeyi seçti.)

Katılımcılar görevlerini öğrendikten sonra, şarkıcılardan istenen savunmasızlığın gösterilmesi hakkında nasıl hissettiklerini paylaştılar. Sahneye çıkmayı bekleyen katılımcıların, şarkıcıların güç ve cesaret gösterdiğini düşünen diğer katılımcılara göre “zayıflık” ve “yetersizlik” olarak görme olasılıkları daha yüksekti.

Bu sonuçlar, başkalarının savunmasızlık gösterilerini kendimizden daha fazla takdir ettiğimizi gösteriyor. Bruk bu çelişkiyi güzel dağınıklık etkisi olarak adlandırdı. Başkalarının kırılganlık sergilediğini gördüğümüzde, onları olumlu (güzel) bir ışıkta görürüz. Ancak, kendi görüntülerimizi bir karmaşa olarak algılıyoruz.

Neden başkalarında kırılganlık göstermeye değer veriyoruz, ama kendimizde değil?

Bruk'un araştırması, güzel dağınıklık etkisinin, bir duruma ilişkin algımızın ondan psikolojik uzaklığımıza bağlı olduğunu belirten kurgusal düzey teorisi ile açıklanabileceğini öne sürüyor. Uzaktan, olayları soyut terimlerle algılarız ve durumun olumlu yönlerine odaklanırız. Yakından algımız daralır ve olumsuzlukları büyütürüz.

Kırılganlığa bir mesafeden bakarken, yani bir başkasının savunmasızlığını gördüğümüzde, başkalarıyla yakınlık kurmak gibi savunmasız olmanın olumlu sonuçlarına odaklanırız. Kendi kırılganlığımızı düşündüğümüzde, zayıf, yetersiz veya aptal görünmek gibi olası tüm olumsuz sonuçları görecek kadar yakınız.

Bruk'un güzel dağınıklık etkisi üzerine araştırması, kırılganlığı göstermenin düşündüğümüzden daha az riskli olabileceğini gösteriyor. "Dağınıklık" olarak gördüğümüz şey, başkaları tarafından güçlü, cesur ve evet, hatta güzel olarak algılanabilir.

En derin, en karanlık sırlarınızı başkalarına itiraf etmeden önce, Bruk'un araştırmasının tek bir kırılganlık göstergesi içerdiğini unutmayın. Aynı kişilere tekrar tekrar kırılganlık göstermek, olumlu bir ışık altında algılanmayabilir. Genellikle savunmasızlık göstermeyi gerektiren kendini ifşa etme üzerine yapılan araştırmalar, olumsuz bilgileri sıklıkla ifşa eden kişilerin arkadaşları tarafından daha az olumlu algılandığını ve romantik partnerlerinden daha az destek aldıklarını göstermektedir.

Bununla birlikte, kırılganlık üzerine yapılan araştırma, kendimizi belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya en azından biraz açmaktan fayda sağlayabileceğimizi gösteriyor.

Eğer sorunlarınız ile kendinizle barışık bir şekilde yüzleşmek isterseniz benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Haydi şimdi bana yazın veya arayın 0532 158 35 55. Bekliyorum :-)
Brené Brown'ın dediği gibi: "Kırılganlık hayatın en büyük cesaretidir. Hayat soruyor, 'Hepiniz var mısınız? Kendi kırılganlığınıza başkalarında değer verdiğiniz kadar değer verebilir misiniz?” 


Sonuç olarak, şu andan itibaren ne yapmaya karar veriyorsunuz? Cesaret edebilir misin?
Referanslar

Brown, B. (2012). Çok cüretkar: Savunmasız olma cesareti nasıl yaşadığımızı, sevmeyi, ebeveynliği ve liderlik tarzımızı değiştirir. Penguen.

Bruk, A., Scholl, S.G. ve Bless, H. (2018). Güzel karışıklık etkisi: Kırılganlık göstermenin değerlendirilmesinde benlik-öteki farklılıkları. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi, 115(2), 192-205. https://doi.org/10.1037/pspa0000120

Forest, A.L., Kille, D.R., Wood, J.V., & Holmes, J.G. (2014). İndirim ve ayrılma: Kronik olumsuz ifade, ortakların olumsuz açıklamalara duyarlılığını nasıl baltalar. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi, 107(6), 1013-1032. https://doi.org/10.1037/a0038163

Forest, A.L. ve Wood, J.V. (2012). Sosyal ağlar çalışmadığında: Benlik saygısı düşük olan kişiler, Facebook'ta kendini ifşa etmenin faydalarını fark eder ancak bundan faydalanmaz. Psikoloji Bilimi, 23(3), 295-302. https://doi.org/10.1177/0956797611429709


265 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? - 09/08/2024
Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? Yaz aşklarının gerçek bir ilişkiye dönüşmesi konusunda kesin bir cevap vermek zor, çünkü birçok faktör bunu etkiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında, yaz aşklarının uzun vadede kalıcı olma ihtimali bi
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
BİRİNİN BANA AŞIK 😍 OLARAK EVLENMESİNİ İSTİYORUM, GERÇEK SEVGİ,SAMİMİ,DÜRÜST BİRİ NASIL BULUR BENİ? - 05/07/2024
Anlıyorum, mutlu bir evlilik arzuluyor olmanız oldukça doğal. Ancak gerçek sevgi ve samimi bir ilişki için bazı öncelikler olduğunu söyleyebilirim:
TRAFİKTE ÖFKE KONTROL VE AGRESYON SORUNU, NEDEN OLUR? ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR? - 05/07/2024
Ülkemizde ve dünya genelinde trafikte yaşanan öfke patlamaları, agresyon sorunları, tehlikeli hız tutkusu, güç savaşları ve kavgalar önemli sorunlardır.
ÇOCUKLARIN YAZ KURAN KURSU’NA GİTMESİNİN PSİKOLOJİK KAZANIMLARI NELERDİR? - 02/07/2024
Çocukların yaz Kur'an kursuna gitmesinin çeşitli kazanımları olabilir: *Psikolojik Kazanımlar*: - Maneviyat ve dini inançlarını güçlendirebilir, iç huzur ve tatmin sağlayabilir. - Aidiyet hissi ve kimlik gelişimine katkı sağlayabilir.
SORU CEVAP ÖRNEKLERİ - 01/07/2024
Soru: Benim kocam bana hiç ilgi göstermiyor. Kocamın bana ilgi göstermesi için yapmam gerekenler ve yapmamam gerekenler nelerdir?
POZİTİF PSİKOLOJİ KOÇLUĞU EĞİTİMİ ALMANIN BİREYLERE, PSİKOLOGLARA, YAŞAM KOÇLARINA, AİLE EVLİLİK ÇİF - 30/06/2024
Pozitif Psikoloji Koçluğu Eğitimi Almanın Bireylere, Psikologlara, Yaşam Koçlarına, Aile Evlilik Çift Terapistlerine, Öğretmenlere ve Kişisel Gelişimle İlgilenenlere Faydaları Nelerdir? Öncelikle "Pozitif Psikoloji Koçluğu Nedir?"
Which PERSONAL DEVELOPMENT SEMINARS Do People Need More Today? - 24/06/2024
Which PERSONAL DEVELOPMENT SEMINARS Do People Need More Today? Today, we can list the personal development seminars that people need the most as follows:
 Devamı